Koraal en bloedkoraal in vintage en antieke sieraden
Over koraal en bloedkoraal
Bloedkoraal zoals het je aantreft in onze verzameling vintage en antieke sieraden behoort tot de edel koralen. Corallium rubrum, zoals bloedkoraal officieel heet, is de bekendste soort. Deze koraal soort wordt vrijwel alleen gevonden in het Middellandse Zeegebied op dieptes vanaf 2 meter tot wel 250 meter diep. Het koraal zelf wordt gevormd door kleine zee poliepen die zich vasthechten op bestaand koraal en daar een klein skeletje bouwen. De groei van het koraal is dus afhankelijk van de hechting en voortplanting van deze kleine zee wezentjes. Bloedkoraal groeit vrij langzaam ten opzichte van andere koralen, minder dan een centimeter per jaar. Bloedkoralen kunnen daarentegen erg oud worden, tot wel 100 jaar. Koraal is inmiddels beschermd, mede omdat het zo kwetsbaar is en de winning ervan veel heeft gevergd van de koraal stand in de wereld. Daardoor mag koraal niet meer gewonnen worden, en is de handel beperkt tot bestaande voorraden. Je vindt in onze afdeling vintage sieraden dan ook alleen oudere en antieke sieraden met koraal.
De kleur van bloedkoraal
Over het algemeen vindt je bij ons alleen koraal in de typische oranjerode kleur, hoewel er ook zwarte en zelfs witte bloedkoraal bestaat afhankelijk van de groeiomstandigheden. Het belangrijkste bestanddeel van dit type koraal is calsiet. Kleur is een van de waarde bepalende onderdelen van bloedkoraal. Daarnaast zijn vooral ook de grootte en hardheid van het koraal belangrijk voor de waarde. Om in sieraden te kunnen worden verwerkt is het belangrijk dat het koraal de juiste hardheid heeft om gepolijst te kunnen worden.
Koraal en bloedkoraal in sieraden
In vroeger tijden werd aan bloedkoraal magische eigenschappen toegeschreven. In de tijd van het Romeinse rijk geloofden mensen dat bloedkoraal kon beschermen tegen boze invloeden en kwade geesten. Een snoer van bloedkoraal werd om de hals van kinderen gehangen ter bescherming. Je ziet dit soms ook in christelijke afbeeldingen van Maria met Kind bijvoorbeeld. Daarnaast was bloedkoraal populair in het oude Griekenland maar ook in het Victoriaanse tijdperk hier in Europa.
In Nederland is bloedkoraal vooral erg populair in de 19e eeuw, en heeft ze inmiddels een vaste plaats in traditionele sieraden en streek klederdracht.
We hebben regelmatig sieraden met koraal zoals hangers, broches, ringen en manchetknopen, maar ze zijn erg schaars. Zie je iets dat je erg mooi vindt, wacht dan niet te lang met je aankoop. Koraal wordt steeds zeldzamer, en de waarde ervan zal in de loop van de jaren alleen maar groter worden.
Als laatste laten we je een voorbeeld zien van manchetknopen met koraal. Dit soort zilveren manchetknopen komen we regelmatig tegen, en al zijn ze toch redelijk zeldzaam, we hebben meestal wel een aantal paar op voorraad voor de echte liefhebber.