Amethist sieraden
Onze sieraden met amethist edelsteen mogen zich altijd op een breed publiek verheugen. Dat mag meteen duidelijk zijn als je de mooie kleur van de kristallen ziet. Van licht lila tot diep intens paars, maar ook fraai grasgroen. Deze groene kleur ontstaat als de paarse edelsteen verhit wordt en heet ook wel prasioliet. Met deze techniek is het zelfs mogelijk om licht gele, roodbruine of kleurloze variëteiten te ontwikkelen, maar de paarse amethist blijft het populairst. Amethist sieraden kunnen gevoelig zijn voor daglicht, waardoor de steen heel langzaam lichter van kleur wordt. We adviseren dan ook om sieraden met deze edelsteen te bewaren in een donkere of afsluitbare plek (lade, sieradendoos).
De Grieken en Romeinen droegen sieraden met amethist als bescherming tegen bedwelming van wijn. Ook katers werden bestreden door het opleggen van de steen. In China heerste het geloof dat het dragen van de steen in sieraden behulpzaam was bij het slechten van juridische geschillen. Ook liturgische en kerkelijk sieraden vindt je deze edelsteen vaak terug, omdat ze zou helpen bij het afzien van wereldse geneugten. In de 18e en 19e eeuw is de paarse steen vaak verwerkt in rozenkransen. Paars was destijds de kleur van boetedoening en rouw. Tijdens de Art Nouveau en Jugendstil, kunst stromingen waar wij bij Aurora Patina gek op zijn, is de edelsteen erg geliefd bij de makers van deze schitterende stijl sieraden. Ook Peter Carl Fabergé, beroemd van de rijk aangeklede en versierde eieren, gebruikte in zijn bijzondere creaties vaak amethist.
Wat is amethist?
De amethist directe familie van het bergkristal. het is een bijzonder mooi paars kristal dat zijn kleur dankt aan kleine elementen ijzer, titaan en mangaan. Dank zij een kleine hoeveelheid radioactieve straling krijgt het zijn typerende kleur. Hierdoor is het ook gevoelig voor het verval van de radioactiviteit dat door daglicht veroorzaakt wordt. De amethist kan daardoor heel langzaam lichter worden.
De schitterende paarse kristallen worden gevonden in bolvormige holtes in gesteente waar de kristallen aangroeien. De edelsteen wordt van oudsher veel gevonden in Brazilië, maar inmiddels zijn over de hele wereld vindplaatsen bekend, onder andere in De Verenigde Staten, de Oeral, Canada, Australië, Japan, Congo etc. Door verhitting van meer dan 400 graden Celsius verkleurd amethist. Hierdoor kunnen licht gele, groen en zelfs rood bruine varianten ontstaan.
De werking van amethist
Heel vroeger, in de tijd van de oude Grieken, werd amethist gezien als bescherming tegen roes en bedwelming. De mooiste diepe amethisten hebben de kleur van pure jonge wijn. Daar dankt de edelsteen dan ook haar naam aan. Grieken en Romeinen dronken wijn uit amethist bokalen in de overtuiging dat ze daardoor niet dronken zouden worden. In de esoterie wordt amethist gezien als een zuiverende steen, niet alleen voor het lichaam, maar ook voor fysieke ruimtes. Amethist wordt gezien als een positieve invloed op het zenuwstelsel, het hoofd en helpt bij het slapen. Je vindt meer informatie over de werking van amethist op Edelsteentje/amethist.